کابینه‏ای که در راه است...

سعید نظری.........................

با پایان یافتن التهابات ناشی از نتایج دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، مردادماه امسال عمر دولت نهم به هر ترتیب پایان می‏یابد و «محمود احمدی‏نژاد» باید پس از تنفیذ و اخذ رای اعتماد، کابینه دهم را تا پایان شهریورماه به مجلس معرفی کند.

این روزها گمانه زنی بر سر انتخاب اعضای کابینه دهم در محافل سیاسی حامی دولت ـ نه منتقدان دولت ـ بالا گرفته است. برخی با اشاره به عملکرد دولت نهم، از محمود احمدی‏نژاد می‏خواهند که در کابینه تغییرات اساسی اعمال کند و این تغییرات بیش از هر چیز بر حوزه فرهنگ و اقتصاد تأکید دارد اما عده‏ای دیگر با بررسی همین عملکرد بر حفظ کابینه فعلی و انجام حداقل تغییرات ممکن اصرار دارند.

محمود احمدی‏نژاد اما در برنامه تلویزیونی شامگاه 16 تیرماه از تغییرات جدی در کابینه دولت دهم خبر داد و خود را نماد تغییر معرفی کرد.

احمدی نژاد در طول دولت نهم با چندین بار بازسازی کابینه، بی‏سابقه‏ترین تغییرات را در یک دولت پس از انقلاب اسلامی رقم زد و کابینه نیمه ائتلافی خود را پس از سال اول خدمت، بارها تغییر داد و به میثاق‏نامه اعضای کابینه استناد کرد که با کسی عهدی نبسته و هرگاه لازم دانست اختیار تغییر کابینه را دارد.

در دولت نهم تقریباً وزرای مورد حمایت «علی لاریجانی»، «احمدتوکلی» و «محسن رضایی» حذف شدند و کار به جایی رسید که با احتساب استیضاح‏ها، احمدی‏نژاد طبق قانون نتوانست تغییرات بیشتری در هیأت دولت انجام دهد.

پیش بینی می‏شود دولت دهم هم با ترکیب کاملاً متفاوت با کابینه نهم به مجلس شورای اسلامی معرفی شود و احمدی‏نژاد کابینه‏ای متشکل از نیروهای نزدیک‏تر به خود را به مجلس معرفی کند و ائتلاف اصولگرایان به رغم حمایت جدی از او در انتخابات، سهم کمتری نسبت به گذشته در کابینه داشته باشد.

احتمال تغییر وزرای نفت، فرهنگ، اقتصاد، خارجه، کشاورزی، تعاون، کار، علوم و رفاه بیش از دیگر اعضای کابینه وجود دارد و دیگر اعضای کابینه نیز شاید به نوعی جابجا شوند مثلاً «صادق محصولی» از وزارت کشور به وزارت نفت یا خارجه انتقال یابد.

نکته دیگر اینکه احتمالاً احمدی‏نژاد تلاش خواهد کرد حلقه معاونان و مشاوران خود را به کابینه و وزارتخانه‏ها نزدیک‏تر کند و افرادی چون «اسفندیار رحیم‎مشایی»، «محمد علی‏آبادی»، «پرویز داودی»، «مجتبی هاشمی‏ثمره» و «علی سعیدلو» از پست‏های معاونت و مشاوره بر کرسی وزرارت تکیه زنند.

همچنین پیش‏بینی می‏شود دولت دهم نیز همچون دیگر کابینه‏های پس از انقلاب اسلامی از وجود وزیر زن محروم باشد و احتمالاً زنان به مقامی در حد معاون وزیر یا یکی از معاونت‏های رئیس جمهور بسنده کنند، اگرچه احتمال حذف «فاطمه جوادی واعظ» رئیس سازمان حفاظت محیط زیست دولت نهم هم قدرت گرفته است.

اما بیش از هرچیز این مجلس شورای اسلامی است که بر روند انتخاب وزرای دولت دهم تأثیر می‏گذارد و جو حاکم بر مجلس نشان می‏دهد که ائتلافی نانوشته و بدون هماهنگی قبلی متشکل از نمایندگان فراکسیون اقلیت و نمایندگان اصولگرای اطراف لاریجانی و محسن رضایی و باهنر، انتخاب احمدی‏نژاد را دشوار کنند و رئیس دولت دهم نتواند به راحتی کابینه خود را معرفی کند، آنچنان که این چالش را با مجلس هفتم به ریاست «غلامعلی حدادعادل» هم برای اخذ رای اعتماد دولت نهم داشت.